Vårt nutida budord: Du skall icke stressa

Stress – denna naturlig reaktion i kroppen som är så avgörande för vår överlevnad och så förgörande när vi lever med den en längre tid.

 

Vid stress sänds signaler från hjärnan till binjurarna för att få dem att utsöndra stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol. Då reagerar det autonoma nervsystemet och det sympatiska nervsystemet aktiveras. Kroppen gasas igång, hjärtat slår kraftigare, puls och blodsocker ökar, blodtrycket stiger, musklerna får mer kraft och luftrören vidgas för att underlätta andningen. Vi går in i en fly eller fäkta-reaktion, en reaktion som räddat våra liv många gånger om.

 

Så länge stressmomentet finns kvar fortsätter binjurarna att producera stresshormoner. Om vi ständigt upplever stress och fara blir binjurarna trötta och kan så småningom inte producera hormoner längre och vi börjar då känna oss oroliga, orkeslösa och ångestfyllda. Inte nog med det – när en del av hormonsystemet är påverkat påverkas även resten då hela hormonsystemet hänger ihop. Hormoner som utsöndras i sköldkörteln och äggstockarna påverkas och bl.a. menscykeln, ämnesomsättningen, matsmältningen och immunförsvaret rubbas och försvagas. Och då hormonsystemet är nära sammankopplat med nervsystemet, i vilket signalsubstanser som serotonin, melatonin och dopamin skapas, påverkas även vår lust och glädje. Vi får allt svårare att fokusera, glömmer saker, kan inte sova, orkar inte vara sociala, orkar inte röra på oss, får ont i magen, i lederna, i musklerna och livet blir tungt att leva.   

 

Ju mer vi stressar desto mer tid behöver vi ägna oss åt egenvård och omsorg (trots att det är det sista vi känner att vi orkar ägna oss åt när vi är stressade). Vi behöver skapa balans genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet, det som står för vila och återhämtning. Med det systemet aktiverat bromsas kroppen upp, hjärtat slår saktare, puls och blodsocker minskar, blodtrycket sjunker, musklerna slappnar av, ämnesomsättning och matsmältning ökar och så gör även oxytocinet, vårt  kärleksfulla må bra-hormon.

 

Vad kan vi då göra för att aktivera det parasympatiska nervsystemet? En massa härliga saker 😀! Till exempel • Göra lugn yoga, mjuk träning, stretch, meditation, det som passar dig och gör dig avslappnad • Ge dig själv mjuk massage med kallpressad vegetabilisk olja, värm den gärna • Ge dig själv 10 min morgon och kväll och bara lyssna på din kropp samtidigt som du andas långsamt genom näsan • Planera in egen tid varje vecka då du bara ägnar dig åt dig själv och tar hand om din kropp med bra mat, träning, återhämtning eller tid där du bara kan vara utan någon aktivitet alls • Kartlägga vad det är som stressar dig i ditt liv och dina stressmönster, ha med en bok och notera när du känner stress och varför • Se till att göra någonting varje dag som du mår bra och blir glad av • Vistas utomhus i ljuset minst 30 min om dagen för bästa hormonbalans • Dricka mycket vatten (1,5-2 l/per dygn) • Duscha eller bada i kallt vatten • Umgås med människor som du mår bra av.

 

Detta är några exempel på vad du kan göra. Varför inte börja med två saker och göra det som en rutin varje dag och se hur de får dig att må?

 

Att sluta stressa borde vara nutidsmänniskans viktigaste budord; för att vi mår dåligt av stress har vi alla förstått. Så sluta stressa och börja med något som får dig att må bra istället 💚.