STABILITET

Tiden vi lever i kan uppfattas som väldigt rörig och instabil. Det är mycket som händer i Världen, i samhället, i våra egna liv. Vi omges av mycket oro, mycket stress, mycket spänningar mellan länder, mellan människor och i våra kroppar. Vi drabbas av än det ena och än det andra och ofta hinner vi inte återhämta oss förrän vi drabbas av något nytt tungt eller ledsamt.

 

När livet är så och Världen känns alltmer upp och ner är det lätt att resignera eller bli bitter. Inget av det hjälper. \”To find stability within the world, one must first find stability within.\” (Tyler J. Hebert) Ju mer det blåser utanför desto stabilare behöver vi vara inuti. För när vi är stabila är vi mer uthålliga, fysiskt och psykiskt, och drabbningar vi möts av uppfattas inte som lika svåra. Varelser som inspirerar mig till stabilitet är TRÄDEN. Träden står tryggt på Jorden med rotsystem på cirka en halv meters djup och cirka två meters bredd. Rotsystemet håller träden stadigt i marken och långsamt och tålmodigt växer de sig uppåt. Under många år tar träden sig från mörkret i jorden upp till ljuset i himlen och de gör det inte ensamma. Starka står de tillsammans med rötter som slingrar sig in i varandra, med grenar som omfamnar och med kronor som tillsammans öppnar sig för en ny dag.

 

Precis som vi väntar träden på ljusare tider. Precis som vi väntar de på lättnader. Precis som vi har de tagit sig igenom tuffa perioder. Precis som vi vet de att efter vintern kommer våren. Efter regnet kommer solskenet. Efter gråten kommer skrattet. De bygger sin stabilitet nerifrån och upp och detsamma behöver vi.

 

En yogaövning som hjälper oss att vara stabila både fysiskt och psykiskt är Triangeln. Triangeln är ultimat för att stärka nervsystemet, få igång matsmältningen, träna uthålligheten och sprida lugn i kropp och sinne. Den kan kännas utmanande, särskilt efter en stund; kroppen kan börja skaka och man vill ge upp. MEN, det är då man står kvar och står kvar och står kvar och andas sig igenom. Så – ställ dig på alla fyra, skjut ifrån med fötterna och kom upp i en triangel med rumpan upp mot tak, raka armar, raka ben, rak rygg och huvudet in mellan armarna. Långa, djupa andetag i 1-5 minuter.