Låt hjärtat vinna över apan

Vet du om att det bor en apa i din hjärna? En apa som ständigt tjattrar, spyr ut halvtokiga tankar och halvdana sanningar. Denna apa kallas The monkey mind och så länge du ger den energi, i form av att du tror på den, kommer den att fortsätta styra ditt liv och fylla dig med negativitet och stress. Men det finns ett sätt att få tyst på den – nämligen att sluta lyssna på den.

”Lead with your heart not your head” är ett välkänt citat inom kundaliniyoga. Du ska leda ditt liv utifrån de handlingar hjärtat säger är de rätta. Leva med de människor som hjärtat har godkänt. För att veta vilka handlingar och människor som är de rätta måste du lyssna på ditt hjärta. Hjärtat är sammankopplat med din själ – hjärtat och själens röst är densamma – och när den talar berättar den dina sanningar; vem du är och vilken väg du ska gå på för att uppnå glädje och lycka.

För att sluta lyssna på The monkey mind behöver du ta ett steg tillbaka varje gång apan tjattrar, säga till den att du inte lyssnar på den och sedan börja fokusera på ditt andetag. Andas långa, djupa andetag genom näsan och ju djupare du andas, ju tystare du är, desto lättare hör du hjärtats röst. Och när du hör den, lyssna uppmärksamt utan rädsla, utan att döma och fatta sedan dina beslut. Det finns ingen viktigare röst än den – när du talar till du.\"\"

Så, varje gång du känner att apan styr ditt liv, varje gång du känner dig vilse och villrådig: Ta ett steg tillbaka. Sätt munkavel på apan. Andas. Lyssna på hjärtat. Och lev.