Att vila är halva livet

\"\"

Vårt västerländska samhälle uppmuntrar inte till vila. Istället för vila ska vi vara aktiva, effektiva, målinriktade och ha många bollar i luften. Att vara metodisk, noggrann och långsam är ingen fördel. Att tänka efter före vi talar är inte heller bra. Och att välja att bara vara när vi behöver kommer inte på tal. I vårt samhälle har många sömnproblem – både män, kvinnor, vuxna, ungdomar och barn. De timmar mellan kl 22 och 06 som är så viktiga för fysisk och mental återhämtning är ett ok för många. För sent i säng, störningar från mobiler och annan teknologi, vaknar i småtimmarna och börjar tänka på jobb och familj och när sömnen äntligen infunnit sig ringer väckarklockan till en ny dag. Sömnbrist – och stress – leder till en kropp med ständigt nertryckt gaspedal. Med gasen i botten bränner kortisolet (kroppens stresshormon) sönder viktiga områden i frontalloben (hjärnan), vilket kan leda till utmattning, utbrändhet, depression och fysiska och sociala svårigheter. Men det finns lösningar på både sömnbrist och stress.

Ordet yoga betyder förening: förening mellan universum och människa, maskulint och feminint, aktivitet och vila etc. Enligt det yogiska tänkesättet kan du hitta balans i livet genom att förena dessa motpoler. För att kunna förena aktivitet med vila behöver du lika mycket av båda. Vila behöver inte betyda sova. Livsnödvändig och energigivande vila finner du mellan dina yogaövningar, under meditation eller i ditt vardagsliv – sittandes på stolen i köket, stenen i skogen eller liggande i sängen. Vila är när du gör ingenting, kroppen är alldeles stilla och tankarna får komma och gå som de vill. Det kan handla om sekunder, minuter eller timmar, micropaus eller macropaus. Vila är när kroppens gas lättar och kroppens broms aktiveras; när kroppen får återhämta sig, hjärnan koppla ner, hjärtat slå saktare och lungorna fyllas till fullo. Vila är när du får möjlighet att känna in hur du mår och hinna ikapp dig själv både fysiskt, andligt och mentalt.

Att vila är halva livet, att vara aktiv resten. Låt inte livet vara en sträcka du bara ska ta dig genom i full gas. Våga stanna upp, tillåt dig vila, tillåt dig glädjas. Börja idag.