HYDROTERAPI

\"\"
Hydroterapi är en terapiform där du använder kallt eller varmt vatten för att behandla kropp och sinne, och det är något vi människor sysslat med i alla tider. Inom yogan kallas denna terapi för ishnaan och då är det alltid kallt vatten som gäller. Att duscha eller bada i kallt vatten har många vetenskapligt bevisade effekter. Kallt vatten sätter igång hjärnan, frisätter hormoner, stärker hjärtat, nervsystem och immunförsvar, gynnar lymfsystem, ger god sömn, återfuktar hud och hår, lindrar muskelsmärta och inflammation, ökar blodcirkulation och återhämtningsprocess, främjar avgiftning och viktnedgång med mera med mera. Och nu när vi går mot varmare tider kan vara rätta tiden att börja med det.
Om du vill torrborstar du kroppen först och smörjer in dig med en skön olja. Kliv sedan in i den kalla duschen och stanna i den så länge du kan. Håll dig lugn och andas långa, djupa andetag. När du känner dig nöjd kliver du ur och gnuggar dig varm och torr med en handduk.
Eller så tar du dig till havet eller sjön och bara hoppar i. \”Du är allt bra knasig du mamma\” fick jag höra när jag tog mitt andra dopp i åtta-gradig värme förra helgen. Och jag svarade med blossande hud och ett leende på läpparna: \”Hellre knasig än tråkig.\”