Vintervindar

När jag skriver detta tittar jag ut genom frostfyllda fönster på buskar som andas is. Vintern är här; vintern som enligt ayurveda är en tid som innehåller mycket VIND (vata). Luften är kall och torr, nederbörden kommer och går, vädret är skiftande, mycket är i rörelse; vi fryser, spänner oss och överraskas av både vädret och våra tankar som är lika flyktiga som snöflingor.

Inte bara årstiden bjuder på vata, utan så gör även vår tid. Vi lever i en turbulent och omvälvande tid, med stort informationsflöde och många intryck. En tid som kommer med snabba förändringar och förhastade beslut. Inget är längre hemligt eller heligt, allt kommer upp till ytan, både i oss själva och i samhället i stort. Människor som hyllas ena stunden fördöms den andra. Gamla institutioner och samhällsordningar står i svaj, allt skakas om; vinden river i oss alla, och emellanåt står vi väldigt nakna. Vem kan vi lita på? Vems historia är den sanna?

När vata kommer och fyller både vår kropp, sinne och omvärld behöver vi balansera upp det med dess motsats – kapha, dvs. JORD. Vi behöver gräva ner våra fotsulor i den isiga jorden och ta kontakt med våra rötter. Vi behöver stanna upp och låta våra sinnen uppleva stillhet. Vi behöver handla med EFTERTANKE. För att bli mera kapha kan vi smörja in oss med olja, dricka varmt vatten, äta varm mat, vara i naturen för att där finna sällskap i de redan rotade. Att ligga på rygg och djupandas (välklädd i snön eller vilandes i sängen), att meditera i stillhet, att utföra saker lugnt och metodiskt är väldigt läkande. Och mer välbehövligt än någonsin innan. Det är när vi är i LUGN och STILLHET som vi ger oss tid att lyssna på oss själva, lyssna på varandra. Det är när vi är i lugn och stillhet som vi ges möjligheten att omvärdera och att säga FÖRLÅT.

Den bästa tiden för det är nu. Julen är snart här, en tid som handlar om kärlek, eftertanke och hopp om nytt liv. Låt oss under dessa veckor andas in det lugnaste lugnet, andas ut all oro och stress och känna tillförsikt åt det som komma skall. Nu jordar vi oss.