I yogan bor lyssnandet

Att komma närmre ditt inre – det är vad yoga handlar om; om du så andas medvetet, rör kroppen, sjunger mantran eller sitter tyst och mediterar. Att stänga dina ögon och vända blicken inåt, bestämma dig för att stänga ute allt annat och se in i dig själv. Se vad som pågår. Höra dina tankar. Lyssna efter orden; de undermedvetna ord du säger till dig själv dygnet runt. Orden som är din mat, dina sanningar.

När du stänger dina ögon och vänder blicken inåt ser du om de orden är sanningar eller skräp. Om de är fyllda med omtanke och kärlek till dig själv eller om de bara ger negativitet och sorg. Är orden skräp kan du hålla dina händer i en skål framför dig, och tänka att du plockar ut och lägger alla dina skräpord i skålen. Sen tar du ett djupt andetag in och blåser bort orden. Blås, blås, blås, om och om igen tills de inte finns i skålen längre, och inte heller i dig. Låt din vind få dem att försvinna, bort till Världens ände där de inte kan nås av någon. Fyll sedan din skål med nya sanningar, ord som du mår bra av, som du växer av, som gör dig till en hel människa. Slutligen, lägg dina händer mot bröstet och låt de nya orden landa i ditt hjärta.

För att kunna förstå någon annan måste du först förstå dig själv. För att kunna älska någon annan måste du först älska dig själv. Förståelse och kärlek finns i ditt inre. Så bli stilla. Slut dina ögon. Andas djupt ner i magen och lyssna. Vad säger du till dig själv?