Se ditt värde

Livet är en kamp, fick jag höra härom dagen, och visst kan vi uppfatta livet så; som en ständig strid där den ena prövningen avlöser den andra. Att känna sig prövad – motarbetad, ifrågasatt – är väldigt tärande, så även att känna sig förvirrad, ensam eller sjuk.

Många människor i Sverige har idag tillgodosett sina basala behov, dvs. vi har tak över huvudet, mat på bordet, kläder på kroppen och känner oss fysiskt trygga. Det är den mentala röran som knäcker oss, kampen i skallen. Våra dagar är fyllda med tusentals intryck från andra människor och från olika former av information och teknologi. På nätterna bearbetar vi allt detta, för att nästa dag gå in i det igen. Miljontals tankar studsar som pingisbollar mellan våra hjärnväggar och det är få av dem som vi plockar upp och medvetet tittar på; de flesta hamnar i det omedvetna och undermedvetna och fortsätter att påverka oss där. Tankar om att vi är för mycket eller för lite, gör för mycket eller för lite, tankar om att han sa och hon sa, jag skulle ha sagt, skulle ha gjort, jag är dålig, dum och ingen älskar mig.

\"\"Att ifrågasätta sig själv och sitt liv kan ses som positivt och ett steg mot personlig utveckling, men att göra det varje dag skapar mentalt kaos. För vad kan vi egentligen påverka? Mycket som sker runtomkring oss är ju inte vårt. Vi kan inte förändra andra människor. Vi kan inte styra vår omgivning eller Världen. Vi kan bara påverka, styra och förändra oss själva. Med en neutral och kärleksfull blick medvetet börja titta på våra egna tankar, våra egna val, våra egna liv och styra allt detta mot mer ljus och kraft.

Jag ger dig en yogaposition; det är den allra vackraste jag vet. Bergets position. Stillheten i den. Styrkan. Värdigheten.

Ställ dig upp och känn att båda fotsulorna möter underlaget. Stå lika mycket på häl som på tå. Sträck dig aktivt uppåt. Dra in ändan och magen lätt. Lyft bröstet uppåt, släpp ner axlarna och dra in hakan mot bröstet så nacken blir rak. Vänd blicken in i tredje ögat (punkten mellan ögonbrynen). Andas sakta in genom näsan och känn hur både mage och bröst fylls med luft ända upp till nyckelbenen. Håll en stund. Andas sakta ut genom näsan och känn hur all luft långsamt lämnar dig igen. Djupandning i Bergets position ger lugn, avslappning, kraft, styrka och mod, motverkar stress och spänningar samt minskar oro och rädsla. Stå så i 3–11 minuter.

Ingen annan har dina svar. Ingen annan kan göra ditt jobb. Gör det med värdighet. Se ditt värde.