En närvarande sommar

När jag skriver detta har vi alldeles nyss klivit in i juni månad och i mitt stilla sinne undrar jag hur i hela Världen det gick till? Det var ju alldeles nyss som jag såg tranorna återvända, hörde koltrastarna börja sjunga och kände den där allra första doften av syren. När jag nu tittar ut har syrenerna i trädgården blivit bruna och magnolian tappat sina blad. Månaderna går så fort och om vi lever våra liv utan möjligheten att stanna upp och vara närvarande springer våren snabbt in i en sommar och sommaren kvickt in i en höst. 


För åtta år sedan var jag på Onkologen med min pappa. Med tunga steg gick han in genom deras dörr och med lätta steg gick han ut; han hade fått ett positivt besked – att cancern kunde komma att minska. Vi gick förbi en syrenbuske och med ett leende på läpparna sa han: ”Då kanske jag får se syrenerna även nästa år?”. Fem veckor senare var han död. 


Jag skriver inte detta för att du ska bli deppig. Jag skriver det för att be dig vara närvarande i ditt liv, för du vet aldrig när det tar slut.


Vad betyder då det – att vara närvarande? Jo, det betyder att alla dina tankar, känslor och sinnesintryck enbart handlar om den stund du befinner dig i. Och att du låter dig absorberas totalt, VARA fullt ut NÄRA och bli Ett med den stunden. Att vara närvarande är svårt – jag misslyckas jämt och ständigt – men i de stunder som jag lyckas upplever jag ett sådant oerhört lugn och en sådan oerhörd frid, lycka och glädje. Ren närvaro är ren MAGI, EUFORI och LÄKNING.

    

Några knep för att uppleva total närvaro denna sommar är att använda dig av naturen och av dina sinnen och gå ”all in” i det. Som att uppleva med SYNEN och titta på något som du tycker om (själv älskar jag fjärilar) och studera detta föremål ingående. Se färgerna, formerna, mönstren och se dem som ett barn ser dem; som om detta föremål är alldeles nytt för dig och låt dig hänföras och förundras. Eller med HÖRSELN – sätt dig på en naturskön plats, kanske vid havet eller på en blomsteräng, slut dina ögon och bara insup med öronen allt som ljuder runtomkring dig; vågorna, vinden, humlorna, myggen 😁. Eller med LUKTEN – slut dina ögon och dofta på sommarens dofter, jordgubbarna, flädern, pionerna, den solbrända huden. Eller med SMAKEN – välj något som du verkligen älskar att äta eller dricka. Sätt dig sedan ner med det valda, slut dina ögon och upplev bäret, chokladen, glassen eller vinet (vad det nu månne vara) med hela ditt jag; känn smakerna i gommen, på tungan, mot tänderna, i svalget och hur det du älskar och har valt gör gott i hela ditt jag. Eller med KÄNSELN – ställ dig barfota i gräset och verkligen känn underlaget med fotsulorna, hälarna, tårna och med varje andetag ut sjunker du än djupare ner i gräset och i jorden.


Sommaren är här – låt oss fyllas av sommarens magi. Låt oss vara närvarande ☀️💚.