När det lider mot jul…

När jag skriver detta faller snöflingorna sakta utanför mitt fönster. Vintern är här, vintern som enligt ayurveda är en tid som innehåller mycket vind (vata). Luften är kall och torr, nederbörd kommer och går i alla dess former, vädret är skiftande, mycket är i rörelse; vi fryser, spänner oss och överraskas av både vädret och våra tankar som är lika flyktiga som snöflingorna.

Inte bara årstiden bjuder på vata, utan så gör även vår tid. Vi lever i en turbulent och omvälvande tid, med stort informationsflöde och många intryck. En tid som kommer med snabba förändringar och ibland förhastade beslut. Inget är längre hemligt eller heligt i denna tid, allt kommer upp till ytan, både i oss själva och i samhället i stort. Människor som hyllas ena stunden fördöms den andra. Gamla institutioner och samhällsordningar står i svaj, allt skakas om; vinden river i oss alla, och emellanåt står vi väldigt nakna. För vem ska vi lita på? Vems historia är den sanna?

När vata kommer och fyller både vår kropp, sinne och omvärld behöver vi balansera upp det med dess motsats – kapha, dvs. jord. Vi behöver gräva ner våra fotsulor i jorden och bilda rötter precis som blommor och träd. Vi behöver stanna upp och låta våra sinnen uppleva stillhet. Vi behöver handla med eftertanke. För att bli mera kapha kan vi smörja in oss med olja, dricka varmt vatten, äta varm mat, vara i naturen för att där finna sällskap i de redan rotade. Att ligga på rygg och djupandas (välklädd i snön eller vilandes i sängen), att ge oss själva både vila och tystnad, att meditera i stillhet, att utföra saker lugnt och metodiskt är väldigt läkande. Och mer välbehövligt än någonsin innan.

Den bästa tiden för det är nu. Julen står för dörren, en tid som handlar om kärlek, eftertanke och hopp om nytt liv. Låt oss under dessa veckor andas in det lugnaste lugnet, andas ut all oro och stress och känna tillförsikt åt det som komma skall.

Och det som komma skall är ett nytt år, år 2018. Jag startar året med en Aquarian Sadhana (vacker morgonyoga) den 20 januari och en mantrakväll den 31 januari. Vårens kurser börjar första veckan i februari. Fyra Yoga Nidra med Gongbad blir det i vår. Och allt detta kan du boka på https://www.bokadirekt.se/places/the-light-of-my-soul-18499

Via Bokadirekt kan du också köpa eller önska dig presentkort.

Med hopp om en God Jul och ett Gott Nytt År åt oss alla!

\"\"