Vad är yoga?

Många tror att yoga är svårt. Något man måste vara akrobat för att kunna utföra. Något som enbart de smala kan göra, de unga, de vackra. Foten bakom nacken, gå ner i brygga eller stå på huvudet i fem minuter. Minst. Och meditation, sitta stilla. Alldeles stilla. Länge, länge. Och man får inte tänka på något. Tomt ska det vara där uppe och lätt att sitta i samma ställning minut efter minut, timme efter timme. Och visst kan yoga vara så – foten bakom nacken – och visst kan meditation vara så – stilla timme efter timme. Men det är inte den yogan och meditationen jag står för.

Inom kundaliniyoga, även kallad hushållsyoga, lägger vi vikten på att hitta andningen. Den andning som finns i dig, som är med dig varje steg du tar, som du oftast varken tänker på eller värdesätter. Som är så given och i mångas fall bortglömd. Den är steg 1. När du hittat den förenklas ofta mycket i livet; sinnet kontrolleras, kroppsvätskor kan flöda friare, livgivande hormoner släppas loss. Och du slipper bita ihop, gå i taket eller spänna dig. Du har ditt andetag som kan ta dig genom dagen på ett värdigt sätt. Din bästa kompis. Ankaret i livet.

Steg 2 är de fysiska övningarna, asanas. De behöver inte göras med precision, de behöver inte göras under press. Utan de görs utifrån din dagsform och utan jämförelse med andra. Med stängda ögon går du in i övningen, med stängda ögon går du igenom övningen, stärker din uthållighet, ökar upp din smidighet, tränar stora och små muskler. Och det är inte svårt – kanske handlar det om att rulla nacken på ett inkännande sätt, kanske handlar det om att rotera loss i höfterna. Du gör det i dig själv, med dig själv, i kraften av de andra runt omkring dig. Långt från gymmets speglar och dunkadunka.

Efter en vila tar du dig an steg 3, meditationen. Och tankarna kommer och tankarna går. \”Jag måste sätta på tvättmaskinen när jag kommer hem\”, \”Har jag verkligen handlat hem allt till lördagens fest\”, \”Jag borde verkligen säga till min chef vad jag tycker och tänker\”. Fram och tillbaka vandrar de – och det är helt okej. Se dem, acceptera dem och släpp iväg dem. Fortsätt meditera, och så en dag sitter du där och lyckas stänga ute de flesta tankarna. Du har tagit dig till ett tillstånd av noll – shuniya – och kan se den du är som du verkligen är. Vacker, sann och fullkomlig.

Nej, yoga är inte svårt. Yoga handlar om att hitta balans i sin vardag, hitta uthålligheten, styrkan, ljuset och kärleken. För mig är yoga nödvändigt. Och jag lovar dig – du kan utföra det lika väl som jag.