GÅVAN

Vet du om att du bär på en gåva? En gåva som du fick när du föddes och förlorar när du dör. En gåva som är en fantastisk skatt när du är medveten om hur du ska använda den. Ditt andetag.

Under ett dygn tar du ungefär 20 000 andetag och andetaget är av central betydelse för din hälsa. Om du minskar hastigheten på dina andetag ökar ditt välmående. Genom att andas långsammare släpper du stress och spänningar, tar kontroll över tankar och känslor och blir mer medveten om både kropp och sinne. Enligt yogiskt tänk andas du inte bara in syre utan även prana, det vill säga livskraft. När du andas in fylls ditt energisystem med prana och med hjälp av yogans andningstekniker och fysiska övningar kanaliseras prana – livskraften – på ett balanserat sätt.

Andetaget är inte bara livgivande för din kropp och ditt sinne, utan även för din själ. Det är med andetaget som du kan få kontakt med själen – din ande. Andetaget håller tag om anden och ju djupare och lugnare ditt andetag är desto mer kan du känna din ande; du hör vad den viskar, ser vägen den visar och fylls av själens mod, ljus, visdom och kärlek.

Enligt yogiskt tänk föds vi med ett visst antal andetag. När de andetagen är slut dör kroppen och själen vandrar vidare. Om vi stressar oss igenom livet med \”andan i halsen\” tar livet fort slut.  Så var rädd om ditt andetag. Andas långsamt genom näsan och långt ner i magen; för andetaget är en gåva.