Din allra vackraste gåva

Vet du om att du bär på en gåva? En gåva som var dig given när du föddes och tas ifrån dig när du dör. En gåva som är en fantastisk skatt och ett underbart verktyg när du är medveten om hur du kan använda den. Gåvan är ditt andetag.

Under ett dygn tar du ungefär 20 000 andetag. Andetaget ger liv och är av central betydelse för ditt välbefinnande. Enligt yogans sätt att se på det andas du inte bara in syre, koldioxid och kväve utan även prana – livskraft. När du andas fylls ditt energisystem med prana och de olika fysiska övningarna, meditationerna och mantran vi använder oss av inom kundaliniyogan kanaliserar pranan på ett balanserat sätt. Att bli medveten om din andning är ett första steg mot en ökad medvetenhet. Genom att minska hastigheten på dina andetag vinner du ökad kontroll över dina tankar och känslor och kan därmed handla mer medvetet.

Den vanligaste andningstekniken inom kundaliniyoga är djupandning; långa, djupa andetag som börjar och slutar i magen. Andas då in genom näsan, pressa ut magen, fyll hela bröstet med luft och upp mot nyckelbenet. Andas ut genom näsan, låt nyckelbenet sjunka ner, bröstet sjunka ner och pressa ut den sista luften i lungorna genom att dra in magen. Genom djupandning får diafragman möjlighet att arbeta optimalt så att andetaget utnyttjas maximalt. Effekter av denna andning är att du blir lugn och avslappnad, den motverkar stress och spänningar, ger kraft och energi och minskar oro och rädsla.

En teknik för att fylla på med lugn är andning genom vänster näsborre. Då vilar vänster hand i gyan mudra (tumme mot pekfinger) på knäet, höger tumme täpper till höger näsborre och de andra fyra fingrarna pekar rakt upp. Fokus i 3:e ögat (punkten mellan ögonbrynen). Andas in och ut genom vänster näsborre med långa, djupa andetag. Vänster näsborre är kopplad till ida – en stor energikanal som styr det parasympatiska nervsystemet (kroppens broms) och stimulerar månenergin, ger känslighet, kreativitet och kyla. Du blir lugn, avspänd och somnar lättare på kvällen.

En teknik för att fylla på med energi är andning genom höger näsborre. Då vilar höger hand i gyan mudra på knäet, vänster tumme täpper till vänster näsborre och de andra fyra fingrarna pekar rakt upp. Fokus i 3:e ögat (punkten mellan ögonbrynen). Andas in och ut genom höger näsborre med långa, djupa andetag. Höger näsborre är kopplad till pingala – en stor energikanal som styr det sympatiska nervsystemet (kroppens gas) och stimulerar solenergin, koncentration och rationellt tänkande. Du får energi och ökad vitalitet.

Vill du balansera energi och nervsystem kan du först andas i 3-11 minuter genom vänster näsborre och sedan 3-11 minuter genom höger.

Det är med andetaget som du har kontakt med din ande, det vill säga din själ. Andetaget håller tag om anden, etablerar en ständig kontakt, och ju djupare och lugnare ditt andetag är desto mer kan du känna din ande; du hör vad den viskar till dig, du ser vägen den visar och du fylls av dess mod, ljus och kärlek.

Enligt yogisk filosofi så föds varje människa med ett visst antal andetag. När andetagen är slut dör kroppen och själen vandrar vidare. Om vi stressar oss igenom livet med \”andan i halsen\” tar livet fort slut – vi har slösat med våra andetag. Så var rädd om Ditt andetag. Var rädd om Din gåva.