Medicinsk yoga

Medicinsk yoga är en mjukare form av kundaliniyoga med mycket fokus på andning, vila och kroppskännedom. Genom att göra lugna, inkännande rörelser lär du känna dig själv, vad din kropp tycker om och vad ditt sinne behöver. Du släpper stress, spänningar och upplever skön stillhet och vila.

Medicinsk yoga kan hjälpa mot olika kroppsliga och mentala problem såsom ryggont, högt blodtryck, hjärtproblem, migrän, sömnsvårigheter, utmattningssyndrom m.m. Vårdcentraler och sjukhus runtom i Sverige erbjuder medicinsk yoga åt sina patienter, och det forskas en hel del i Sverige kring medicinsk yoga och dess goda effekter; bland annat har denna studie gjorts kring medicinsk yoga och ryggont – http://www.svt.se/nyheter/inrikes/studie-medicinsk-yoga-bra-metod-for-att-motverka-ryggvark

En klass i medicinsk yoga börjar alltid med långa, djupa andetag på rygg i upp till 15 minuter; detta för att du ska få en möjlighet att släppa stress, spänningar och smärtor i kroppen, hitta in till en behaglig andning och ta kontroll över jobbiga tankar och känslor. Efter det följer en intoning (vi sjunger mantrat Ong Namo Guru Dev Namo tre gånger), ett yogapass med mycket tid för vila och inkänning mellan övningarna, en längre stunds avslappning på rygg och avslutningsvis en meditation och en gemensam sång (May the long time sun shine upon you).

Vare sig du gör medicinsk yoga eller kundaliniyoga är det alltid din kropp och dagsform som styr. Det är helt okej att avbryta en övning när som helst och bara sitta stilla eller ligga ner och fokusera på ditt andetag. Det går bra att sitta på stol. Du är din egen lärare och yogan kan hjälpa dig att hitta din egen röst och hjälpa dig att lyssna på den både i och utanför yogasalen.

CameraZOOM-20140608142151004

Några röster om deras upplevelser av den medicinska yogan och av mig som lärare:

”Måndagskvällar med medicinsk yoga har snabbt seglat upp som en favoritstund under veckan. Att få starta med en lång stund av djupandning hjälper till att släppa stress och spänningar och vända fokus till kropp och sinne. Ulrikas lugna, behagliga röst både förklarar och inspirerar genom hela passet, hon förklarar dels hur själva övningen ska utföras men också innebörden i övningen och vad den vill inspirera och ingjuta i utövaren. De medicinska yogaövningarna är ibland fysiskt utmanande men Ulrika visar alltid alternativa rörelser om man inte klarar den tuffaste positionen på en gång. Jag gillar att övningarna varierar och ibland är lite tuffare styrkeövningar, ibland mer stretchande och uppmjukande, kroppen känns starkare och smidigare efter varje pass. Den fysiska delen av yogapasset känns ändå mer som en oerhört positiv bieffekt. För mig är det den energi och avslappning som passet ger som är den största behållningen. Den långa vilan på slutet fördjupas av vacker musik och de gånger Ulrika spelar gong blir det helt enkelt magiskt. Gongen ger en extra boost av vibrationer som förstärker känslan av djup avslappning. Den medicinska yogan rekommenderar jag varmt till alla som vill öka sina nivåer av både energi och harmoni.” Karin